Starterslening

De Starterslening is een aanvullende lening bovenop je hypotheek en kun je aanvragen bij je gemeente. In tegenstelling tot de Startersrenteregeling hoeft het hier dus niet om een koopwoning van een woningcorporatie te gaan.

Wat houdt de Starterslening in?

Momenteel biedt ongeveer de helft van alle Nederlandse gemeentes een Starterslening aan. Je komt hiervoor in aanmerking wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen, je verhuist van een huurwoning naar een koopwoning, of wanneer je samen met je partner je huidige huurwoning koopt.

Indien je in aanmerking komt voor een Starterslening, hoef je de eerste 3 jaar geen rente en aflossing over de lening te betalen. Is je inkomen in die 3 jaar niet gestegen, dan zullen je maandlasten ook niet stijgen. Je gaat pas rente betalen wanneer je voldoende inkomen hebt om de rente terug te betalen. Elke 3 jaar wordt er opnieuw gekeken naar de inkomenssituatie.

De voorwaarden van een Starterslening

Diverse gemeentes stellen een starterslening beschikbaar. Er zijn echter wel voorwaarden waaraan je moet voldoen om voor deze financiering in aanmerking te komen. Zo moet je bijvoorbeeld ouder zijn dan 18 jaar. Daarnaast kom je in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en koop je een huis in een gemeente die de Starterslening aanbiedt. Omdat je gebruikt maakt van NHG, betekent dat je ook de laagst mogelijke rente betaalt over lening. Verder mag je hypotheek maximaal € 245.000,00 bedragen (vraag dit voor de zekerheid na bij je gemeente) en moeten je inkomen en vermogen onder de gestelde grens blijven.

Het werkelijke bedrag dat je kunt lenen met een Starterslening is afhankelijk van een aantal factoren. Dit zijn naast je opleiding en bruto inkomen ook de koopsom en de hypotheekrente. De Starterslening moet bij verkoop van de woning of aan het einde van de looptijd worden terugbetaald.