Aflossingsvrije hypotheek
Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij er niet wordt afgelost, maar waar slechts rente wordt betaald over de lening. Omdat er niet wordt afgelost, blijft de hypotheekschuld daarmee gelijk. Aan het eind van de looptijd wordt de hypotheekschuld afgelost. Daarmee ben je als consument zelf verantwoordelijk voor de aflossing van de hypotheekschuld op einddatum. Wanneer er onvoldoende vermogen wordt opgebouwd, is het risico aanwezig dat het huis verkocht moet worden om de hypotheek de einddatum te kunnen aflossen. De verkoopopbrengst kan echter onvoldoende zijn, waardoor er een restschuld overblijft.
De hypotheekrenteaftrek bij de aflossingsvrije hypotheek
De aflossingsvrije hypotheek brengt veel fiscale voordelen met zich mee en daardoor lage maandlasten. De hypotheekrenteaftrek is maximaal 30 jaar geldig, daarna kan er niet meer geprofiteerd worden van fiscale voordelen. Na de desbetreffende 30 jaar moet de hypotheek dan ook afgelost worden. De aflossingsvrije hypotheek is momenteel alleen nog beschikbaar voor mensen die voor 1 januari 2013 hun woning gekocht hebben en daarvoor een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten. Zij kunnen deze hypotheek nog oversluiten, zonder de hypotheekrenteaftrek te verliezen.
De voor- en nadelen van de aflossingsvrije hypotheek
De voordelen van de aflossingsvrije hypotheek liggen vooral in de lage maandlasten. Daarnaast zijn er vaak geen verplichte verzekeringen die afgesloten moeten worden. Omdat de hypotheek tijdens de looptijd niet wordt afgelost, kan er optimaal geprofiteerd worden van de hypotheekrenteaftrek mogelijkheden. Het nadeel van de aflossingsvrije hypotheek is dat de volledige schuld nog open staat aan het einde van de looptijd van de hypotheek. Wanneer de woning tussentijds minder waard is geworden, is er een hoger risico aanwezig dat de volledige hypotheek niet afgelost of overgesloten kan worden. Daarnaast kunnen de netto lasten stijgen na pensionering vanwege de vermindering van de belastingaftrek.